Hydraulics important question from civil engineering part - 2 practice

VeVe important question and answer

181. Select the correct statement
(a) Local atmospheric pressure depends upon elevation of locality only
(b) Standard atmospheric pressure is the mean local atmospheric pressure a* sea level
(c) Local atmospheric pressure is always below standard atmospheric pressure
(d) A barometer reads the difference be-tween local and standard atmospheric pressure
(e) Gauge piessure is equal to atmospheric pressure plus instrument reading.
Ans: b

184. For measuring flow by a venturimeter, if should be installed in
(a) vertical line
(b) horizontal line
(c) inclined line with flow downward
(d) inclined line with upward flow\
(e) in any direction and in any location.
Ans: e

 185. Total pressure on a lmxlm gate immersed vertically at a depth of 2 m below the free water surface will be
(a) 1000 kg
(b) 4000 kg
(c) 2000 kg
(d) 8000 kg
(e)  16000 kg.
Ans: a

186. Hot wire anemometer is used to measure
(a) pressure in gases
(b) liquid discharge
(c) pressure in liquids
(d) gas velocities
(e) temperature.
Ans: d

187. Rotameter is a device used to measure
(a) absolute pressure
(b) velocity of fluid
(c) flow
(d) rotation
(e) velocity of air.
Ans: c

18 Flow of water in a pipe about 3 meters in diameter can be measured by
(a) orifice plate
(b) venturi
(c) rotameter
(d) pitot tube
(e) nozzle
Ans: d

189. True one-dimensional flow occurs when
(a) the direction and magnitude of the veiocity at all points are identical
(b) the velocity of successive fluid par-ticles, at any point, is the same at suc-cessive periods of time
(c) the magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(d) the fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline pat-terns are identical in each plane
(e) velocity, depth, pressure etc. change from point to point in the fluid flow.
Ans: a

190. An ideal flow of any fluid must satisfy
(a) Pascal law
(b) Newton's law of viscosity
(c) boundary layer theory
(d) continuity equation
(e) Bernoulli's theorem.
Ans: d

191. In the case of steady flow of a fluid, the acceleration of any fluid particle is
(a) constant
(b) variable
(c) zero
(d) zero under limiting conditions
(e) never zero.
Ans: c

193. Non uniform flow occurs when
(a) the direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(b) the velocity of successive fluid par-ticles, at any point, is the same at suc-cessive periods of time
(c) the magnitude aricf direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(d) the fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline pat-terns are identical in each plane
(e) velocity, depth, pressure, etc. change from point to point in the fluid flow.
Ans: e

194. During the opening of a valve in a pipe line, the flow is
(a) steady
(b) unsteady
(c) uniform
(d) laminar
(e) free vortex type.
Ans: b

195. Uniform flow occurs when
(a) the flow is steady
(b) the flow is streamline
(c) size and shape of the cross section in a particular length remain constant
(d) size and cross section change uniform¬ly along length
(e) flow occurs at constant fate.
Ans: c

196. Gradually varied flow is
(a) steady uniform
(b) non-steady non-uniform
(c) non-steady uniform
(d) steady non-uniform
(e) true one-dimensional.
Ans: d

197. Steady flow occurs when
(a) the direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(b) the velocity of successive fluid par-ticles, at any point, is the same at suc-cessive periods of time
(c) the magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(d) the fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline pat-terns are identical in each plane
(e) velocity, depth, pressure, etc. change from point to point in the fluid flow.
Ans: b

19 The flow which neglects changes in a transverse direction is known as
(a) one dimensional flow
(b) uniform flow
(c) steady flow
(d) turbulent flow
(e) streamline flow.
Ans: a

199. The flow in which each liquid particle has a definite path and their paths do not cross each other is called
(a) one dimensional flow
(b) uniform flow
(c) steady flow
(d) turbulent flow
(e) streamline flow.
Ans: e

200. The flow in which conditions do not change with time at any point, is known as
(a) one dimensional flow
(b) uniform flow
(c) steady flow
(d) turbulent flow
(e) streamline flow.
Ans: c

201. The flow in which the velocity vector is identical in magnitude and direction at every point, for any given instant, is known as
(a) one dimensional flow
(b) uniform f^w
(c) steady flow
(d) turbulent flow
(e) streamline flow.
Ans: b

202. The flow in which the particles of a fluid attain such velocities that vary from point to point in magnitude and direction as well as from instant to instant, is known as
(a) one dimensional flow
(b) uniform flow
(c) steady flow
(d) turbulent flow
(e) streamline flow.
Ans: d

210. Flow occurring in a pipeline when a valve is being opened is
(a) steady
(b) unsteady
(c) laminar
(d) vortex
(e) rotational.
Ans: b

211. General energy equation holds for
(a) steady flow
(b) turbulent flow
(c) laminar flow
(d) non-uniform flow
(e) all of the above.
Ans: d

212. A streamline is defined as the line
(a) parallel to central axis flow
(b) parallel to outer surface of pipe
(c) of equal yelocity in a flow
(d) along which the pressure drop is uniform
(e) which occurs in all flows.
Ans: c

213. Two dimensional flow occurs when
(a) the direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(b) the velocity of successive fluid par-ticles, at any point, is the same at suc-cessive periods of time
(c) the magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(d) the fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline pat-terns are identical in each plane
(e) velocity, depth, pressure, etc. change from point to point in the fluid flow.
Ans: d

215. A piece of metal of specific gravity 7 floats in mercury of specific gravity 13.6. What fraction of its volume is under mercury ?
(a) 0.5
(b) 0.4
(c) 0.515
(d) 0.5
(e) none of the above.
Ans: c

216. A piece of wood having weight 5 kg floats in water with 60% of its volume under the liquid. The specific gravity of wood is
(a) 0.83
(b) 0.6
(c) 0.4
(d) 0.3
(e) none of the above.
Ans: b

21 The velocity of jet of water travelling out of opening in a tank filled with water is proportional to
(a) head of water (h)
(b) h2
(c) V/T
(d) h2
(e) h3/1.
Ans: c

219. In a free vortex motion, the radial component of velocity everywhere is
(a) maximum
(b) minimum
(c) zero
(d) non-zero and finite
(e) unpredictable.
Ans: c

220. In a forced vortex, the velocity of flow everywhere within the fluid is
(a) maximum  
(b) minimum
(c) zero
(d) non-zero finite
(e) unpredictable.
Ans: d

221. The region between the separation streamline and the boundary surface of the solid body is known as
(a) wake
(b) drag
(c) lift
(d) boundary layer
(e) aerofoil section.
Ans: a

222. For hypersonic flow, the Mach number is
(a) unity
(b) greater than unity
(c) greater than 2
(d) greater than 4
(e) greater than 10.
Ans: d

223. The upper surface of a weir over which water flows is known is
(a) crest
(b) nappe
(c) sill
(d) weir top
(e) contracta.
Ans: c

224. Normal depth in open channel flow is the depth of flow corresponding to
(a) steady flow
(b) unsteady flow
(c) laminar flow
(d) uniform flow
(e) critical flow.
Ans: d

226. Uniform flow occurs when
(a) the direction and magnitude of the velocity at all points are identical
(b) the velocity of successive fluid pai-ticles, at any point, is the same at suc¬cessive periods of time
(c) the magnitude and direction of the velocity do not change from point to point in the fluid
(d) the fluid particles move in plane or parallel planes and the streamline pat-terns are identical in each plsr.e
(e) velocity, depth, pressure, etc. change from point to point in the fluid flow.
Ans: c

227. Pitot tube is used for measurement of
(a) pressure
(b) flow
(c) velocity
(d) dsscharge
(e) viscosity.
Ans: c

22 Hydrometer is used to determine
(a) specific gravity of liquids
(b) specific gravity of solids
(c) specific gravity of gases
(d) relative humidity
(e) density.
Ans: a

229. The total energy of each particle at various places in the case of perfect incompres sible fluid flowing in continuous sream
(d) keeps on increasing
(b) keeps on decreasing
(c) remains constant
(d) may increase/decrease
(e) unpredictable.
Ans: c

230. According to Bernoulli's equation for steady ideal fluid flow
(a) principle of conservation of mass holds
(b) velocity and pressure are inversely proportional
(c) total energy is constant throughout
(d) the energy is constant along a stream-line but may vary across streamlines
(e) none of the above.
Ans: d
              By Rk maurya
Previous
Next Post »