Surveying questions for SSC JE

Civil Engineering Questions (1-20)

1.During chaining along a straight line, the . leader of the party has 4 arrows in his hand while the follower has 6. Distance of the follower from the starting point is.
a)    4 chains
b)    6 chains
c)    120 m
d)    180m
Ans: b

2.A metallic tape is made of.
a)    steel
b)    invar
c)    linen
d)    cloth and wires
Ans: d

3.For a well-conditioned triangle, no angle should be less than.
a)    20°
b)    30°
c)    45°
d)    60°
Ans: b

4.The angle of intersection of the two plane mirrors of an optical square is.
a)    30°
b)    45°
c)    60°
d)    90°
Ans: b

5.The allowable length of an offset depends upon the.
a)    degree of accuracy required
b)    method of setting out the perpendiculars and nature of ground
c)    scale of plotting
d)    all of the above
Ans: d

6.Which of the following angles can be set out with the help of French cross staff?
a)    45° only
b)    90° only
c)    either 45° or 90°
d)    any angle
Ans: c

7.Which of the following methods of offsets involves less measurement on the ground?
a)    method of perpendicular offsets
b)    method of oblique offsets
c)    method of ties
d)    all involve equal measurement on the ground
Ans: a

8.The permissible error in chaining for measurement with chain on rough or hilly ground is.
a)    1 in 100
b)    1 in 250
c)    1 in 500
d)    1 in 1000
Ans: b

9.The correction for sag is.
a)    always additive
b)    always subtractive
c)    always zero
d)    sometimes additive and sometimes subtractive
Ans: b

10.Cross staff is an instrument used for | Surveying Questions
a)    measuring approximate horizontal angles
b)    setting out right angles
c)    measuring bearings of the lines
d)    none of the above
 Ans: b

11.Normal tension is that pull which.
a)    is used at the time of standardising the tape
b)    neutralizes the effect due to pull and sag
c)    makes the correction due to sag equal to zero
d)    makes the correction due to pull equal to zero
Ans: b

12.Which of the following is not used in measuring perpendicular offsets ?
a)    line ranger
b)    steel tape
c)    optical square
d)    cross staff
Ans: a

13.If the length of a chain is found to be short on testing, it can be adjusted by?
a)    straightening the links
b)    removing one or more small circular rings
c)    closing the joints of the rings if opened out
d)    all of the above
Ans: a

14.The maximum tolerance in a 20 m chain is.
a)    ±2 mm
b)    ±3 mm
c)    ±5 mm
d)    ±8 mm
Ans: c

15.For accurate work, the steel band should always be used in preference to chain because the steel band
a)    is lighter than chain
b)    is easier to handle
c)    is practically inextensible and is not liable to kinks when in use
d)    can be easily repaired in the field
Ans: c

16.The length of a chain is measured from?
a)    center of one handle to center of other handle
b)    outside of one handle to outside of other handle
c)    outside of one handle to inside of other handle
d)    inside of one handle to inside of other handle
Ans: b

17.Select the incorrect statement
a)    The true meridians at different places are parallel to each other.
b)    The true meridian at any place is not variable.
c)    The true meridians converge to a point in northern and southern hemispheres.
d)    The maps prepared by national survey departments of any country are based on true meridians.
Ans: a

18.If the true bearing of a line AB is 269° 30', then the azimuth of the line AB is.
a)    0° 30'
b)    89° 30'
c)    90° 30'
d)    269° 30'
Ans: c

19.In the prismatic compass_
a)    the magnetic needle moves with the box
b)    the line of the sight does not move with the box
c)    the magnetic needle and graduated circle do not move with the box
d)    the graduated circle is fixed to the box and the magnetic needle always remains in the N-S direction
Ans: c

20.For a line AB.
a)    the forebearing of AB and back bearing of AB differ by 180°
b)    the forebearing of AB and back bearing of BA differ by 180°
c)    both (a) and (b) are correct.
d)    none is correct
Ans: a
                  By Rk maurya
Previous
Next Post »

1 comments:

Click here for comments
Unknown
admin
15 December 2018 at 11:28 ×

Plz send me the link of . Ssc Technical app

Congrats bro Unknown you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar