Geography ke 50mcq in English

1. How much distance does the earth rotate per minute?
Ans- 49 kilometers
2. What color is the color of the star? Ans- its heating
3. Which planet gives rise to green light?
Ans- Neptune
4. What is the largest planet?
Ans- Jupiter
5. Those two planets with no satellites, who are they?
Ans- Mercury and Venus
6. Which planet takes maximum time in a orbiting around the Sun?
Ans- Neptune
7. Asteroids in the Solar System are small astronomical objects, which two planets they are found in?
Ans- between Mars and Jupiter
8. What is the name of the planet called 'Earth's Twin Sister'?
Ans- Venus
9. What is the unit to find the distance between stars?
Ans- light years
10. What is the greatest planet?
Ans- Jupiter
11. How many descents (degree) is leaned on the earth on its axis?
Ans- 23 1/2 °
12. Which planet is the most distant from the Sun?
Ans- Neptune
13. In what direction does the sun roar on its axis?
Ans- East to West
14. Where is 'Sea of ​​Travolution'?
Ans- on the moon
15. What is the smallest planet?
Ans- Mercury
16. Who is called 'the Creator of the Solar System'?
Ans- to the sun
17. What is the most hot planet in the solar system?
Ans- Venus
18. Which constellation stars point to the polar bear?
Ans- Saptarishi
19. How much time does Saturn take to revolve around the sun?
Ans- 29.5 years
20. How much time does uranus take in a orbit around the sun?
Ans- 84 years
21. Who is called 'Father of Geography'?
Ans- Hicatus
22. Who is the author of 'Geography'?
Ans- Eratosthenes
23. What is the number of planets in the solar system?
Ans- 8
24. How much time does the Sun take to rotate the center of our galaxy?
Ans- 25 million years
25. What is the most valid theory of the origin of the universe?
Ans- Big Bang theory
26. What is the Earth's Galaxy (Galaxy) called?
Ans- Mandakini
27. What is the group of the most cold and bright stars of the Earth's galaxy? Ans- Orian Nebula
28. What is the value of the day of the planet and the tilt of its axis is equivalent to the daytime and inclination of the Earth?
Ans- Neptune's
29. What is the border, outside which the stars are suffering from internal death?
Ans- Chandrasekhar Border
30. What is the first asteroid discovered?
Ans- Cirrus
31. 'Black Hall theory' given by whom?
Ans- s. By moon shaker
32. What is the largest star in the universe?
Ans- spinal oregy
33. How many degrees are there in the chambers of the earth and the moon?
Ans- 5 °
34. What is the brightest star in the sky?
Ans- Dog Star
35. Which celestial body is called 'earth son'?
Ans- moon
36. What is the reason for the twinkling of the star?
Ans- Refraction of light
37. Due to which incident does the color of the sky appear blue?
Ans- Due to scattering
38. How far is 'Andromeda' from our galaxy?
Ans- 2.2 million light-years
39. Which planet was sent to Magellan?
Ans- Mars
40. Which planet in the solar system is closest to the sun?
Ans- Mercury
41. Which planet's size is almost equal to the size of the Earth?
Ans- of Venus
42. How much time does light take from the sun to the earth?
Ans- 8 mts, 16.6 seconds
43. How does the sky look like the sky?
Ans- Black
44. Which star is the closest to the Earth?
Ans- Sun
45. What is the pulsar that roams fast and leaves the high waves?
Ans- neutron star
46. ​​What is called the explosive star in the universe?
Ans- Innovative star
47. What is a celestial distance?
Ans- Distance between Earth and Sun
48. Who discovered the solar system? Ans- Copernicus
49. On which planet is the tallest mountain of the solar system 'Nix Olympia'?
Ans- on Mars
50. What is the length of a light year? Ans- 9.46 × 1012 km

  1.                                     By Rk maurya 
Previous
Next Post »